Jedynym pozytywnym aspektem był Dziadek Mróz, który przyszedł podczas jakiejś głupiej kłótni, przyszedł, usiadł i został. Pies zmusił do wyściubienia nosa za drzwi, a tam? Pięknie przystrojone na biało drzewa i to magiczne "skrzyp, skrzyp" pod stopami. Uśmiech przyszedł sam.
Dzisiejsze śniadanie było małym odrodzeniem dla nas i dla mnie...wyszło bardzo smaczne, kuszące i to chyba tak miało być, że od dziś będzie lepiej i świat będzie się już tylko uśmiechał.
Placki z kaszą jęczmienną na słodko+ grefjfrut
Do 5sz placków sporych rozmiarów, potrzebujesz:
- kasza jęczmienna średniej grubości- 4 łyżki ugotowanej
- syrop agawowy 3 łyżki
- kaszka kukurydziana waniliowa (Vivi) 3 łyżki
- płatki owsiane górskie zmielone- filiżanka
- woda gorąca
- proszek do pieczenia szczypta
- siemię lniane 3łyżki
- cynamon szczypta
Konsystencja wyjdzie średnia- nie będzie to przypominało ciasta naleśnikowego, ale nałóżcie łyżką na patelnię i uformujcie dość gruby placek- na malutkim ogniu przyrumieni się świetnie i delikatnie przewrócicie na drugą stronę- placek będzie jędrny, ale sycący- pyszny :)
Do placka podałam grejfruta, bo złamie on słodycz i udało się fantastycznie, spróbujcie jeść razem owoc z plackiem, a zobaczycie co miałam na myśli. Chyba częściej będę grejfruta używać o tak wczesnej porze, polecam :)
pozdrawiam:):):):)
OdpowiedzUsuńNie wygląda to jakoś bardzo fenomenalnie, ale skoro mówisz, że urywa głowę, to Ci wierzę bo Ci już ufam :) A grapefruit? Faktycznie, soczysty i cierpki...musiał łamać słodki smak
OdpowiedzUsuńale pyszne;)
OdpowiedzUsuń