Liczba wyświetleń stron

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Placek z kaszą jęczmienną +grejfrut

Weekend był i minął i nie do końca można powiedzieć, że był w 100% udany. 
Jedynym pozytywnym aspektem był Dziadek Mróz, który przyszedł podczas jakiejś głupiej kłótni, przyszedł, usiadł i został. Pies zmusił do wyściubienia nosa za drzwi, a tam? Pięknie przystrojone na biało drzewa i to magiczne "skrzyp, skrzyp" pod stopami. Uśmiech przyszedł sam.
Dzisiejsze śniadanie było małym odrodzeniem dla nas i dla mnie...wyszło bardzo smaczne, kuszące i to chyba tak miało być, że od dziś będzie lepiej i świat będzie się już tylko uśmiechał.


Placki z kaszą jęczmienną na słodko+ grefjfrut
Do 5sz placków sporych rozmiarów, potrzebujesz:
  • kasza jęczmienna średniej grubości- 4 łyżki ugotowanej
  • syrop agawowy 3 łyżki
  • kaszka kukurydziana waniliowa (Vivi) 3 łyżki
  • płatki owsiane górskie zmielone- filiżanka
  • woda gorąca
  • proszek do pieczenia szczypta
  • siemię lniane 3łyżki
  • cynamon szczypta
Płatki i siemię lniane mielimy w młynku do kawy na drobno. Do miseczki wkładamy ugotowaną kaszę, zmielone płatki i siemię, dodajemy kaszkę kukurydzianą i proszek i wlewamy odrobinę gorącej wody i mieszamy, obserwujemy konsystencję. Płatki i siemię wpływają na lepkość i spajają "ciasto". Wsypujemy cynamon i dajemy syrop a następnie bierzemy blender ręczny i mielimy na w miarę gładką masę. To, że kasza będzie wyczuwalna nic nie szkodzi, nada to fajnej chrupkości placka.
Konsystencja wyjdzie średnia- nie będzie to przypominało ciasta naleśnikowego, ale nałóżcie łyżką na patelnię i uformujcie dość gruby placek- na malutkim ogniu przyrumieni się świetnie i delikatnie przewrócicie na drugą stronę- placek będzie jędrny, ale sycący- pyszny :)
Do placka podałam grejfruta, bo złamie on słodycz i udało się fantastycznie, spróbujcie jeść razem owoc z plackiem, a zobaczycie co miałam na myśli. Chyba częściej będę grejfruta używać o tak wczesnej porze, polecam :)


 
 

3 komentarze:

  1. Nie wygląda to jakoś bardzo fenomenalnie, ale skoro mówisz, że urywa głowę, to Ci wierzę bo Ci już ufam :) A grapefruit? Faktycznie, soczysty i cierpki...musiał łamać słodki smak

    OdpowiedzUsuń

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!