Liczba wyświetleń stron

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Kostki z piernika, a piernik nietypowy, czysto wegański

Wszyscy w koło robią pierniczki, ciasteczka, pieką itp. A co ja gorsza jestem? To, że ma być dietetycznie, ma być zdrowo i nie używam ani mleka, ani jajek, to przecież nie zamyka mi drogi do piernika...
Do zdjęć jako "posypki" użyłam śniegu, ale Wam polecam inne wyjście :) 

 
 














Do zrobienia średniego piernika-pół keksówki-potrzebujecie:
  • płatki owsiane górskie 2,5szkl już zmielonych płatków
  • marchewka tarta na b.drobnej tarce- 1,5szklanki
  • kasza manna szklanka
  • proszek do pieczenia ok pół łyżeczki
  • olej 4 łyżki
  • mleko sojowe ok szklanka
  • przyprawa do piernika 3łyżeczki
  • kakao naturalne 5łyżek
  • rodzynki filiżanka
  • daktyle filiżanka
  • słodzik stewia łyżeczka
  • syrop z agawy 3 łyżeczki
Daktyle i rodzynki mielimy albo w młynku- uwaga, będzie się zatykał i trzeba co chwilkę mieszać i odklejać od mieszadła, albo użyjcie blendera. W każdym razie należy je zmielić na ciężką,słodką masę.
Najpierw zmieszajcie sypkie składniki w misce, potem dodajcie olej, syrop, marchewkę, mleko, no i masę z daktylami- wszystko dokładnie mieszajcie i dodajcie jeszcze ciepłej wody jeżeli ciasto jest zbyt suche.Keksówkę natrzyjcie tłuszczem i wysypcie kaszą manną i wylejcie w nią ciasto.Piekarnik nagrzewamy do 180 i pieczemy ok 20min, ale tak naprawdę ważne, aby sprawdzać patyczkiem raz na jakiś czas czy ciasto jest gotowe w środku. Smakuje jak piernik, ale wygląda raczej jak ciasto czekoladowe. Ja pokroiłam go w kosteczkę i szybko go zjedliśmy, do kawki jest pyszny i pachnie świętami, a daktyle, rodzynki i marchewka dają dużą wilgotność.
Smacznego :)


9 komentarzy:

  1. uwielbiam piernika! moje ulubione ciasto! :D pachnie grudniem, pachnie świętami! częstuję się !!! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotki! Uwielbiam smak pierników, to i pewnie to ciasto jest rewelacyjne. A czemu nie używasz ani mleka, ani jajek? Taki całkowity wegetarianizm?

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę spróbować, brzmi smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały! Spróbuję, ale u mnie dodatkowo musi być bez glutenu, więc kaszę i płatki muszę zastąpić - pomyślę czym:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ekstra pierniczki! Takie z marchewką i daktylami? Nie jadłam, ale zjem chyba, no bo jak inaczej

    OdpowiedzUsuń
  6. piernik z daktylami i marchewką??? no to masz mnie, pędzę robić!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajny! Te daktyle to chyba czuć trochę w tym cieście, co? Czy nie czuć?

    OdpowiedzUsuń
  8. jesteś moją mistrzynią! posypka ze śniegu :D

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajnie tu u Ciebie i na pewno będę częściej zaglądała:) ciekawe przepisy!

    OdpowiedzUsuń

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!