Do zdjęć jako "posypki" użyłam śniegu, ale Wam polecam inne wyjście :)
- płatki owsiane górskie 2,5szkl już zmielonych płatków
- marchewka tarta na b.drobnej tarce- 1,5szklanki
- kasza manna szklanka
- proszek do pieczenia ok pół łyżeczki
- olej 4 łyżki
- mleko sojowe ok szklanka
- przyprawa do piernika 3łyżeczki
- kakao naturalne 5łyżek
- rodzynki filiżanka
- daktyle filiżanka
- słodzik stewia łyżeczka
- syrop z agawy 3 łyżeczki
Najpierw zmieszajcie sypkie składniki w misce, potem dodajcie olej, syrop, marchewkę, mleko, no i masę z daktylami- wszystko dokładnie mieszajcie i dodajcie jeszcze ciepłej wody jeżeli ciasto jest zbyt suche.Keksówkę natrzyjcie tłuszczem i wysypcie kaszą manną i wylejcie w nią ciasto.Piekarnik nagrzewamy do 180 i pieczemy ok 20min, ale tak naprawdę ważne, aby sprawdzać patyczkiem raz na jakiś czas czy ciasto jest gotowe w środku. Smakuje jak piernik, ale wygląda raczej jak ciasto czekoladowe. Ja pokroiłam go w kosteczkę i szybko go zjedliśmy, do kawki jest pyszny i pachnie świętami, a daktyle, rodzynki i marchewka dają dużą wilgotność.
Smacznego :)
uwielbiam piernika! moje ulubione ciasto! :D pachnie grudniem, pachnie świętami! częstuję się !!! :))
OdpowiedzUsuńPychotki! Uwielbiam smak pierników, to i pewnie to ciasto jest rewelacyjne. A czemu nie używasz ani mleka, ani jajek? Taki całkowity wegetarianizm?
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować, brzmi smaczne
OdpowiedzUsuńWspaniały! Spróbuję, ale u mnie dodatkowo musi być bez glutenu, więc kaszę i płatki muszę zastąpić - pomyślę czym:)
OdpowiedzUsuńEkstra pierniczki! Takie z marchewką i daktylami? Nie jadłam, ale zjem chyba, no bo jak inaczej
OdpowiedzUsuńpiernik z daktylami i marchewką??? no to masz mnie, pędzę robić!
OdpowiedzUsuńAle fajny! Te daktyle to chyba czuć trochę w tym cieście, co? Czy nie czuć?
OdpowiedzUsuńjesteś moją mistrzynią! posypka ze śniegu :D
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie tu u Ciebie i na pewno będę częściej zaglądała:) ciekawe przepisy!
OdpowiedzUsuń