Liczba wyświetleń stron

piątek, 21 grudnia 2012

Pierniczki z karobem zupełnie wegańskie+ firma Atakan

Odwiedziłam Olsztyn, gdzie wreszcie zaraziłam się świąteczną gorączką. W gronie kobiecym spędziłam fantastyczne kilka dni. Piekłam pierniczki, zwiedziłam Narnię, jadłam placki, plotkowałam i wspominałam i co tu dużo mówić- chcę jeszcze!

Po powrocie do domu, czekała na mnie paczka od firmy Atakan, która proponuje świetne produkty z mączki chleba świętojańskiego. Dostałam Melasę, proszek, a nawet kilka strąków :)

Poniżej poczytacie o właściwościach:
Karob- szarańczyn strąkowy to owoc drzewa rosnącego w krajach śródziemnomorskich. Melasa i proszek są pozyskiwane ze strąków i są w 100% naturalne, nie dodaje się do nich barwników ani cukru.
Produkty takie zachęcam spożywać często, a nawet codziennie bo zawierają magnez, żelazo, wapń, potas oraz witaminy z grupy B. Bardzo pozytywną rzeczą jest to, że karob mogą stosować osoby uczulone na czekoladę, ale również chore na refluks lub inne zaburzenia jelitowe. Proponuję spożywanie karobu w okresie grypowym oraz picie karobowego napoju przy problemach z kaszlem.
Melasę czy proszek można spożywać w różnych daniach- jako zastąpienie kakao, cukru, do lodów, mleka czy w innych deserach, ale również melasę dodawać do herbaty czy kawy.
U mnie karob zagościł pod postacią pierników, bo daje im jeszcze bardziej wyraźny smak:



Pierniczki wegańskie
Do zrobienia ok 40pierniczków ( u mnie grube) potrzebujecie:
  • olej 5 łyżek
  • mleko sojowe filiżanka
  • melasa z chleba świętojańskiego (Atakan) 6 łyżek
  • proszek z chleba świętojańskiego 3 łyżki
  • mąka zwykła 2 szklanki
  • proszek do pieczenia łyżeczka
  • przyprawa do piernika- według opakowania
Olej, mleko i melasę mieszacie razem. Suche składniki wymieszajcie razem i dodawajcie powoli do mokrych ciągle mieszając. Na koniec zacznijcie ugniatać ciasto tak aby było elastyczne. Musi odchodzić od rąk i być giętkie. Podsypcie mąką jeżeli potrzeba lub dodajcie odrobiny więcej mleka.
Po wyrobieniu ciasta, odstawcie ja na jakieś 30min do lodówki, wtedy zrobi się dużo bardziej elastyczne. Przygotujcie sobie foremki i deskę oraz wałek, bo czeka Was wykrajanie pierników i dużo zabawy :) Pieczemy je w 180 stopniach jakieś 10minut, aż wyrosną. AHA i uwaga bo rosną i ciasto wałkujcie na cienko- wyrosną i będą miękkie w środku :)



Wegańskie ŚwiętaOrganizator: WeganNerd

3 komentarze:

  1. fajne pierniczki, nigdy nie słyszałam o takich produktach, na pewno pyszne Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierniczki na oleju, do wypróbowania! Dziękuję za dołączenie do akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy zamiast oleju można dać masło, a zamiast mleka sojowego zwykłe mlekO?

    OdpowiedzUsuń

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!