Liczba wyświetleń stron

poniedziałek, 5 listopada 2012

Placek marchewkowy z orzechami

Ogólnie pada deszcz i ogólnie nienawidzę deszczu.
Ale wiecie co kocham? Gruszki i marchewki i dlatego zrobiłam placek z gruszek i marchewek
TADAM!
Na mały placek potrzebujecie
Syrop z agawy według uznania, bo NIE używamy cukru
mąka pszenna pół szklanki
kasza manna pół szklanki
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka łyżek oleju ( u mnie sezamowy)
garść orzechów włoskich
szklanka tartej marchewki
pół szklanki tartej gruszki
Mieszacie suche składniki razem i gruszkę z marchewką razem. Formę smarujecie tłuszczem i wysypujecie 1/3 porcji suchych składników. Potem układacie 1/3 porcji gruszek i marchewek, polewacie trochę syropem z agawy i skropujecie odrobiną oleju. Na to wysypujecie kolejną warstwę suchych, dajecie trochę orzechów, syropu, oleju i znów marchewka i gruszka. Na wierzch sypiecie odrobinę suchej masy i kropicie po wierzchu olejem. Wsadzacie do piekarnika na jakieś 45-50minut. Pieczcie raczej w 180stopniach, nie więcej i sprawdzajcie czy się nie przypala góra.
Podawajcie z lodami, albo z dżemem, albo polane syropem, albo jedzcie samo. Smakuje pysznie z kawą.

Nie pozbywajcie się skórki z gruszek ani marchewki- nie pozbędziecie się sporej ilości błonnika
Nie dawajcie odrobiny cukru, zamiana na syrop to duża eliminacja kcal
dosypcie cynamonu lub imbiru jeżeli lubicie, to pomoże Wam ruszyć metabolizm

 


 

3 komentarze:

  1. ale pyszności. super przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne połaczenie gruszek z marchewką - na pewno bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie a do tego czyste wegańskie ciacho!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!