Ogólnie pada deszcz i ogólnie nienawidzę deszczu.
Ale wiecie co kocham? Gruszki i marchewki i dlatego zrobiłam placek z gruszek i marchewek
TADAM!
Na mały placek potrzebujecie
Syrop z agawy według uznania, bo NIE używamy cukru
mąka pszenna pół szklanki
kasza manna pół szklanki
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka łyżek oleju ( u mnie sezamowy)
garść orzechów włoskich
szklanka tartej marchewki
pół szklanki tartej gruszki
Mieszacie suche składniki razem i gruszkę z marchewką razem. Formę smarujecie tłuszczem i wysypujecie 1/3 porcji suchych składników. Potem układacie 1/3 porcji gruszek i marchewek, polewacie trochę syropem z agawy i skropujecie odrobiną oleju. Na to wysypujecie kolejną warstwę suchych, dajecie trochę orzechów, syropu, oleju i znów marchewka i gruszka. Na wierzch sypiecie odrobinę suchej masy i kropicie po wierzchu olejem. Wsadzacie do piekarnika na jakieś 45-50minut. Pieczcie raczej w 180stopniach, nie więcej i sprawdzajcie czy się nie przypala góra.
Podawajcie z lodami, albo z dżemem, albo polane syropem, albo jedzcie samo. Smakuje pysznie z kawą.
Nie pozbywajcie się skórki z gruszek ani marchewki- nie pozbędziecie się sporej ilości błonnika
Nie dawajcie odrobiny cukru, zamiana na syrop to duża eliminacja kcal
dosypcie cynamonu lub imbiru jeżeli lubicie, to pomoże Wam ruszyć metabolizm
ale pyszności. super przepis. :)
OdpowiedzUsuńświetne połaczenie gruszek z marchewką - na pewno bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie a do tego czyste wegańskie ciacho!!!!!!
OdpowiedzUsuń