Liczba wyświetleń stron

niedziela, 9 marca 2014

ryżowe wegańskie lody na patyku z malinami

ALEŻ DUMNA JESTEM Z SIEBIE :)
OD tej pory w domu u nas będą gościć różnego rodzaju lizaki lodowe i nie będziemy mieli wyrzutów sumienia, że się nimi opychamy :P


Aby wyczarować wegańskie, ryżowe lody, postępujecie tak:
potrzebujecie:

  • ryż mielony filiżanka( ale mogę się założyć że do risotto też się nada, tylko trzeba go będzie zmielić po ugotowaniu pewnie ręcznym blenderem i już :)
  • mleko roślinne 1,5szkl
  • olej kokosowy 1 łyżka ( możecie użyć innego) plus troszkę do wysmarowania foremek
  • wiórki kokosowe 3 łyżki
  • kilka malin
  • łyżka syropu z agawy lub innego słodkiego a'la miodku
ryż gotujecie na mleku z syropem, a ryż będzie mega miękki- ciągle mieszajcie i na koniec potraktujcie blenderem. Dodajcie olej i wiórki kokosowe, miód lub syrop z agawy i znów potraktujcie blenderem ( w przypadku lodów blendowania nigdy za wiele :) Jak trochę przestygnie wstawcie do zamrażalnika i wyjmijcie za jakieś 20-30min by znów zblendować. Wstawcie na kolejne 10min i jak zaczną lekko "tężeć, znaczy marznąć" nasmarujcie foremki do lodów leciutko olejem kokosowym i powkładajcie do foremek "ciasto na lody" , przekładając kawałeczkami malinek- dosłownie kilka. Wstawiacie do zamrażalnika i po jakiejś godzinie śmiało możecie wyjmować- wiecie jak ja zrobiłam? wstawiłam foremki na kilka sekund do gorącej wody i lekko pokręciłam patyczkami- elegancko wyszły!
Można jeść same, polać syropem, albo co tam wymyślicie

UWAGA kaloryczność tak naprawdę zależy tu od ilości substancji słodzącej przez Was użytej, bo reszta to dobre kalorie ( przede wszystkim z oleju kokosowego i wiórków) 
SMACZNEGO

Okulary na nos i na spacer!!! Można takiego NISKOKALORYCZNEGO LODA z dumą zabrać na spaceri dać dziecku zamiast algidy :p

2 komentarze:

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!