Liczba wyświetleń stron

Otrzymuj codzienne powiadomienia o przepisach na swojego maila

sobota, 5 stycznia 2013

Placek owsiany z jabłkiem i goździkami i...

Sobotni poranek...
Ale mi się chciało!
Tak mi się chciało, że chyba aż w nocy!
Placek z goździkami i jabłkami z otrębami, płatkami, kaszą..aaaa!! (porcja dla dwóch osób, bo jak mi się chce, to jemu też :)


Potrzebujecie:
  • Płatki owsiane 3 łyżki
  • kasza manna błysk 2 łyżki
  • mąka razowa łyżka (nie wiem czy potrzebna;)
  • sezam łyżka
  • proszek do pieczenia mniej niż szczypta
  • mleko sojowe filiżanka
  • goździki 5szt
  • olej do smażenia mało na patelnie lub można wcale
  • syrop z agawy/miód/melasa 1łyżka
  • jabłko ze skórką
Płatki mielicie w młynku do kawy i wsypujecie do miseczki, tam wsypujecie kaszę, mąkę, proszek i sezam i na sucho mieszacie. Po chwili wlewacie mleko i mieszacie na mokro :) W tym samym młynku mielicie goździki (szok jakie fajne) a jabłko trzecie na tarce bez ogryzka...Jabłko mieszacie z goździkami i syropem z agawy a "omlet" smażycie na patelni. Bardzo dziwne,gęste ciasto wychodzi i w sumie nałożyłam je łyżką na patelnię i dopiero tam roztarłam na placek. Użyłam takiej foremki żeby na patelni już nabrały kształt koła- zwykła foremkę metalową użyłam. Super smakuje, jest sycące i bez cukru, bez białej mąki i na długo daje energię o poranku, więc czego chcieć więcej? 
Jabłka z goździkami i syropem się przegryzą w czasie smażenia placka- MAŁY OGIEŃ jakieś 10min oczywiście z każdej strony troszkę. 
Na koniec nakładacie jabłka na placek już na talerzyku i posypcie czym chcecie, ja lekko udekorowałam świątecznie, bo nie mogę się odkleić od Mikołajowego nastroju :)
Z góry przepraszam, bo pewnie jeszcze parę dni będzie u mnie widać świąteczne bombki itp :)







3 komentarze:

  1. Witaj,

    powstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne - A te, które opublikowała Pani na swym blogu, wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa - Owsiankowie!

    Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)

    Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsianakraina.blogspot.com

    Z owsianym pozdrowieniem,
    Grupa Owsiankowych Smakoszy

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł :) Placek ląduje jutro na moim talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka! Idealny na weekendowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!