Liczba wyświetleń stron

sobota, 5 stycznia 2013

Pikantny pasztet/pasta z grochu i Pul biber

Co robić gdy nie ma tofu w domu? Zrobić pasztet z grochu :)


Do zapełnieni dwóch słoiczków pasty potrzebujecie:
  • 250g grochu łuskanego (ja użyłam żółtego połówek bo nie trzeba go namaczać)
  • woda 750ml
  • płatki owsiane filiżanka
  • olej/oliwa ok 2łyżek
  • sól/pieprz/przyprawy
  • cebulka dymka
  • czosnek ząbek
papryka- ja użyłam Pul biber czyli suszonej ostrej papryki w płatkach, ale może być inna
Groch gotujecie według przepisu- 3y razy więcej wody niż grochu i gotujemy ok 20-30min do pełnej miękkości. Do tego woda powinna już prawie wsiąknąć w groch, wsypujemy płatki owsiane i niech razem pomiękną i przemiękną :) Zamieszajcie i zostawcie. W tym czasie szklimy na patelni cebulkę, posypujemy ją solą, dodajemy ząbek czosnku i dusimy chwilę razem, potem wlewamy do masy z grochem. Na koniec dodajemy szczyptę papryki- zależnie od Waszego smaku. Bierzemy w dłoń ręczny blender i mielimy wszystko na gładziutko i pakujemy do słoiczków. Można na przykład podzielić masę na 3 części i do jednej dać koperku, do drugiej majeranku, a trzeciej bazylię lub to co uważacie za stosowne. Taka masa długo nie postoi, chyba że ją zawekujecie.
Smacznego, na kanapki lub do zrobienia kotlecików jak znalazł :)




2 komentarze:

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!