Liczba wyświetleń stron

sobota, 12 stycznia 2013

Ciasto z fasoli mandarynkowe z cynamonem

Piątek ledwo się kończył, a ja czekałam aż ugotuje się fasola...fajny wieczór
Czekałam, podjadałam co chwilę, a gdy już powieki zaczęły mi się zamykać, ugotowała się! Eureka!
Teraz tylko szybko wszystko zmieszać i do piekarnika, prawda że proste?

Ciasto z fasoli wegańskie
(ilość: keksówka) 
  • Fasola biały jaś 300g
  • płatki owsiane szklanka
  • melasa/ miód/syrop z agawy wg uznania ( u mnie Atakan)
  • kakao/karob (u mnie Atakan) 3łyżki
  • mandarynki 4szt
  • cynamon łyżka
  • mleko sojowe mnie niż szklanka
  • proszek do pieczenia mniej niż łyżeczka
  • olej 4łyżki+ do formy na posmarowanie
Fasolę trzeba namoczyć przez noc ok 8h, potem ugotować do miękkości (niektórzy nawet zdejmują łupinki, ale dla mnie im więcej łupinek, tym lepiej) Ważne aby ją płukać, można nawet kilka razy zmienić wodę, wtedy pozbędziemy się substancji gazotwórczych. Przełóżcie fasolę do jakiegoś głębokiego w miarę naczynia i użyjcie ręcznego blendera do zmielenia na gładką masę. Płatki oczywiście mielimy w mikserze na "mąkę". Mandarynki blendujemy na papkę i mieszamy je z fasolą. Dosypcie po kolei składniki suche i dalej mielcie, a jak się zrobi za gęsto, dolejcie mleka i oleju. Wszystko ładnie się wygładziło? To może ktoś jest taki odważny jak ja? Ja sobie zostawiłam kilka dosłownie fasolek i sypnęłam je do masy i wymieszałam łyżką :) Chcę, aby fasolowe było fasolowe, chcę poczuć ziarna w trakcie jedzenia- fanie to wyszło, tak EKO :)
Piekarnik na 180, ciasto na blachę - ja radzę Wam robić może w naczyniu żaroodpornym, w tej keksówce miałam od spodu w niektórych momentach zakalec- pojęcia nie mam jak:/
Piecze się ok 40min, słabo mu to idzie. W przepisach widziałam 30min, ale u mnie nie dało rady (pewnie z braku jajek) więc piekłam jakieś 40 na zmiennym termoobiegu. Używajcie patyczków aby sprawdzać jak w środku i o dziwo, to ciasto lepsze jest następnego dnia :) Rano pycha, a wczoraj wieczorem bałam się, że nie będę zachwycona. Smakowało trochę jak słodki pasztet z fasoli...ale się chyba przegryzło.
Warte spróbowania i faktycznie nie czuje się wielkiej różnicy, a wręcz ciasto jest bardziej aksamitne niż zwyczajne z mąki.
Powodzenia! podobno czekoladowe też jest dobre, ale mnie wyszedł istny piernik mandarynkowy :)

 
W zależności od koloru, rośliny strączkowe ze względu na właściwości lecznicze, można podzielić na 5 grup.
Według tradycji chińskiej, Biała Fasola Jaś należy do element Metalu, działającego na płuca i jelito grube, oprócz tego jak powszechnie wiadomo, bogata jest w białko i błonnik. Zastąpienie nią mąki to najlepsze co możemy zrobić przy pieczeniu ciasta, bo z białą mąką powinniśmy walczyć każdymi sposobami, a im zdrowszy zamiennik, tym lepiej.

 
 
 

 
 
 
 

Wegański karnawałOrganizator: Magdalena

6 komentarzy:

  1. Bardzo jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! nie jadłam jeszcze takiego ciasta, ale miałabym ochotę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fasolowe , ale pewnie takie pyszne ! wyglada mniam <3 hehe ,zjadłabym takie zdrowe ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie :) Uwielbiam ten fasolowy wypiek .

    OdpowiedzUsuń
  5. Odesłałam ankietę:)
    Pozdrawiam,
    Ada

    OdpowiedzUsuń
  6. fasolowe? powaznie? i tak wygląda. Zaciekawiłaś mnie, jakoś nie mogę sobie wyobrazić smaku.

    OdpowiedzUsuń

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!