Just Try Eat to autorski program żywieniowy. Ten blog jest przede wszystkim dla Was. Trochę o mojej pracy, ale przede wszystkim o zdrowym jedzeniu, bo w zdrowym ciele, zdrowy duch.
Feel Good, Look Good :)
Wszędzie pachnie już świętami, a ja jako leniwa weganka, nigdy nie robiłam pierniczków, więc może warto spróbować. Pierniczki bez mleka, bez jajek bez masła? :) Dobre sobie, co? Ale okazało się, że wystarczy dobry miód, cynamon, imbir i gorzkie kakao i wyszło coś, co wygląda i smakuje jak pierniczki. Mister Big wrócił wieczorem z pracy i mówi: "O Pierniczki!" i zjadł, więc chyba nikt się nie zorientuje, że to raczej takie oszukane, podrobione ale zrobione z sercem i na patelni, bo piekarnika mi się nie chciało odpalać :)
Do ok 15 serduszek potrzebujecie:
kasza jaglana ugotowana na wodzie filiżanka
mieszanka przypraw do piernika
miód/syrop agawowy wedle uznania- u mnie 3 łyżki
kakao naturalne 2 łyżki
proszek do pieczenia szczypta
płatki owsiane zmielone szklanka
mleko sojowe ok filiżanki
otręby pszenne filiżanka
rodzynki duża garść
Więc prościej chyba się nie da- wszystko wrzucacie do pojemniczka, gdzie da się to razem wymieszać- zblendować i koniec. Ważne, aby jaglana się dobrze zmieliła- można ją wcześniej oddzielnie zmielić i potem dodawać resztę, woda śmiało jakby coś się działo. O dziwo ciasto wychodzi naprawdę elastyczne, powinno przynajmniej, więc jeżeli Wam nie wyjdzie, to dosypcie więcej płatków lub otrąb, aż zacznie się odklejać od rąk. Ciasto wałkujemy i wycinamy serduszka- potem smażymy na suchutkiej patelni teflonowej i są :) Ja wiem jak to brzmi, ale wyszły i je zjedliśmy, więc się dało !
Uwielbiam Cię :D I ten przepis też! Koniecznie muszę robić te ciasteczka, bo wyglądają bosko, i te ultra-zdrowe składniki... Jestem na tak!
OdpowiedzUsuń:) no wiesz... zapraszam znasz mnie:)
UsuńO, no to już mam pomysł na świąteczne słodkości! :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł z tą kasza jaglaną, jak się facet dał oszukać, to znaczy że dobre:)
OdpowiedzUsuńwegańskie z miodem? dziwne ;>
OdpowiedzUsuń