Sikorka jaka jest, każdy widzi, ale co robi na moim tarasie? Zwiedza?
Pomyślałam, że może moje drobne gotowanie poranne je wabi?
Dziś zrobiłam kotleciki z brązowego ryżu i "nieopatrznie" sypnęłam lekko ryżem na balkon, ciekawe co będzie...
Z miłości mi się już poprzewracało, zrobiłam kotleciki, popatrzyłam i stwierdziłam, że bez serduszek się nie obędzie, no bo jak!
Do 5 kotlecików potrzebujecie:
- orzechy nerkowca garść
- mąka pszenna łyżka
- płatki owsiane nie błyskawiczne filiżanka
- szklanka ugotowanego brązowego ryżu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka miodu
- filiżanka mleka sojowego
Ja do wycięcia serduszek użyłam foremek, a Wy? Jakiego kształtu nadacie?
Do posypania można użyć cynamonu, czekolady, wiórków kokosowych, lub zjeść z miodem czy jogurtem- smacznego.
Ziarna ryżu brązowego, zawdzięczają swoje właściwości otoczce z otrąb. W porównaniu z ryżem białym,zawiera więcej białka, tłuszczu( dobrego:), witamin z grupy B, a także wapnia, żelaza, magnezu.Dzięki zawartości błonnika, ma niski indeks glikemiczny i polecany jest cukrzykom oraz osobom, które dbają o linię. Poza tym trawi się dużo wolniej niż jego jasny odpowiednik i zapewnia długotrwały dopływ glukozy, a co za tym idzie - poczucie sytości na dłużej.
ale genialne!;) serducha:D
OdpowiedzUsuńJakie śliczne serduchole!!!
OdpowiedzUsuń