Liczba wyświetleń stron

poniedziałek, 19 listopada 2012

Koktajl szpinakowy- ZIELONY

Kiedyś uważano, że zawiera więcej żelaza niż gwoździe, kazano jeść go dzieciom w przedszkolach, podawany był jako papka, breja i bez smaku.
Teraz wiadomo,że żelazo nie jest jego jedynym składnikiem. Zawiera dużo wapnia, witaminy C, E, K, B1, B2, B6, oraz składniki wspomagające nasz organizm – jod, mangan czy karoten. Naukowcy udowodnili, że opóźnia procesy starzenia oraz utraty pamięci, czyli pośrednio hamuje postępowanie choroby Alzheimera, oraz Parkinsona. 
Szpinak.
Dziś wstałam po 5.00, bo do pracy było wiele, a w weekend jakoś czasu nie znalazłam. Radio nastawiłam cicho, psa wzięłam pod koc i siadłam z moimi notatkami.
W lodówce dużo dobroci, czaiły się i owoce i płatki w szafce szeleściły, kilka orzechów wyglądało zza kakao, ale sięgnęłam po pokarm bogów. Dziś on i ja damy radę chandrze.
Na pożywne śniadanie przyszła pora dopiero po 9.00, ale akumulatory podładowane po 5.00 pozwoliły mi z otwartymi szeroko oczyma patrzeć na świat i mimo mgły, warto popatrzeć.

 

















 





Szpinakowy koktajl na dzień dobry
Potrzebujecie:
  • Mleko sojowe filiżanka
  • szpinak- duuuuża garść świeżych liści
  • banan średni
  • ogórek świeży kilka plasterków- u mnie jakieś 4szt +jeden do dekoracji
  • awokado plaster dojrzałego
Jak w powyższym tekście, witamin szpinak ma wiele, a A oraz K potrzebują tłuszczu by się przyswoić, więc lepiej im to ułatwiajmy- dałam awokado i wszystko co dobre, trafiło gdzie trzeba :)
Składniki wrzucamy do blendera i chwilkę przytrzymujemy przycisk na wysokich obrotach. Wlewamy do naczynka i pijemy koniecznie zimne. Smacznego




9 komentarzy:

  1. Pycha :) Długo bałam się tego koktajlu, ale kiedy sprobowałam, byłam w pozytywnym szoku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Jak tak samo zawsze byłam niepewna, ale jest super i ciekawa jestem jak będzie smakował szpinak z jabłkiem, ale podejrzewam, że też pysznie :D

      Usuń
  2. Muszę spróbować zrobić takie koktajl!
    Dodaję do obserwowanych, bo widzę, że masz już bardzo smakowite przepisy!

    Pozdrawiam,
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny - zapraszam do Akcji tęcza smaków 2 !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj dziękuję, ale szczerze to zajrzałam na bloga i nie znalazłam takiej AKCJI TĘCZA SMAKÓW, mogę prosić o jakieś większe konkrety? :( może nie zauważyłam? :D

      Usuń
    2. mam! znalazłam, zgłoszę się :)

      Usuń
  4. zielony szpinak zawsze spoko!:D samo zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne połączenie smaków - muszę kiedyś spróbować zrobić, bo wygląda baardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!