Liczba wyświetleń stron

Otrzymuj codzienne powiadomienia o przepisach na swojego maila

wtorek, 23 października 2012

Marmolada z buraka i kakao?

I nadszedł czas znaku zapytania
???
Czy to jest oryginalne? Na pewno, bo pierwszy raz spróbowałam tego smaku
Czy to jest zdrowe? Średnio, bo dodałam sporo syropu aby wydobyć smak
Czy to się nadaje? Sami zdecydujcie
Mój mr Big zachwycony zabrał naleśniki do pracy, ale to chyba raczej z miłości do mnie, nie do buraka.
Bardzo nietypowa marmolada- nawet jak na mnie i na moje kubki smakowe. Szukałam w sieci inspiracji buraczanej i znalazłam na Gotujmy.pl przepis na taki dżemik, który podała Pani "Natka".
Ja oczywiście zmodyfikowałam, bo w tym największy ubaw przecież.



Potrzebujecie
3 średnie buraki
(2 łyżeczki kakao)
4 łyżki syropu klonowego/ miodu
sok z połowy małej cytryny
garść godzików- im więcej tym lepiej
Buraki gotujecie do miękkości, najlepiej już pokrojone, bo szybciej pójdzie. Potem odcedzacie i dodajecie syrop i cytrynę oraz goździki. Już tu powinniście kosztować, gdybym nie dodała kakao, byłoby lepsze według mnie, więc próbujcie- może zostawcie takie słodkie buraczki z goździkami? A jak nie, to dajcie kakao i wszystko blendujemy na gładko.
Potem smażymy na patelni dosłownie chwilę i wkładamy do słoiczka. 
Smacznego i proszę napiszcie jak Wam smakowało, bo ja teraz spróbowałam znowu i sama nie wiem... :)

 
 
 

 


2 komentarze:

  1. No ładnie, moja droga! Na to w życiu bym nie wpadła. buraczki owszem, uwielbiam, ale dotąd tylko na wytrawnie. Niemniej zapisuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne! Mój R. nie jada buraków, ale może się nie zorientuje? :P
    Jak długo może to cudo stać w słoiku? :)

    OdpowiedzUsuń

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!