Liczba wyświetleń stron

Otrzymuj codzienne powiadomienia o przepisach na swojego maila

poniedziałek, 24 września 2012

B jak Brukselka, C jak Czosnek i D jak Dziki Ryż


Bo do sklepu mi jakoś wyjątkowo daleko dziś
Jeżeli chcecie jeść zdrowo, to świetny czas na to, aby dać Wam małą radę.
Kupcie dziki i brązowy ryż, miejcie pod ręką kasze jaglaną i gryczaną.
Cebula, czosnek i przyprawy zawsze w zasięgu ręki, a zamrażalnik pełen kalafiora, fasolki, brokuła i brukselki.

Brukselka na ryżu z czosnkiem
Sól, pieprz i oliwa
Z tego chyba można zrobić wszystko
Potrzebujecie:
Brukselka
Czosnek
Oliwa
Dziki ryż
Ryż gotujecie, czosnek miażdżycie i lekko rumienicie na oliwie. Mieszacie z ryżem, sypiecie odrobinę soli. Ugotowaną brukselkę zjadacie z tym ryżem i wiecie co? Jest najpyszniejsze na świecie i żal, że już koniec :(

B jak Brukselka zawiera sód (uwaga przy problemach z tarczycą!) , potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C, oraz sporo kwasu foliowego. Jest też bogatym źródłem beta-karotenu
C jak Czosnek walczy z wirusami i bakteriami. Jest przeciwgrzybiczny, przeciwzapalny i antyrakowy.
D jak Dziki Ryż ze względu na swoje działanie i wartości odżywcze nadaje się świetnie do diety wspomagającej wygląd skóry i włosów. Zawiera cynk, witaminy z grupy B oraz fitosterole, dobre NNKT oraz związki neutralizujące działanie metali ciężkich.

2 komentarze:

  1. w takim razie muszę przygotowac sobie takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha, przeczytałam burleska i zastanawiałam się łączy ją z czosnkiem i ryżem.
    W każdym razie- dobry przepis : )

    OdpowiedzUsuń

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!