Liczba wyświetleń stron

Otrzymuj codzienne powiadomienia o przepisach na swojego maila

środa, 6 lutego 2013

Ciastka Gryczaki Babcine

Olśniło mnie na wieczór! Chwyciłam za paczkę płatków, wydobyłam z puszki filiżankę płatków gryczanych, popatrzyłam, powąchałam i stwierdziłam, że coś mi ten zapach przypomina. Babcię? :) No nieźle...
Babcia kiedyś, dawno, dawno to wymyśliła.( No jestem prawie pewna, że to był jej pomysł i to opatentowała :P) W sumie była małym ciasteczkowym geniuszem, więc jest to prawdopodobne, bo pewnego pięknego dnia przestała do ciastek nie dawać zwykłej mąki, tylko gryczanej... Eeee? I co?? Wasze Babcie też na to wpadły? :)
Więc jakby ktoś z Was robił, proszę o mojej ŚP. Babci ciepło pomyśleć :*


Bidaki Gryczane, a w smaku po królewsku, droga Babciu :)
potrzebujecie: do ok 15 ciach
  • mąka gryczana lub zmielone płatki gryczane (u mnie od MusliTakJakChcesz:)szklanka
  • miód gryczany 2 łyżki ( u mnie Dziki Miód )
  • mąka pszenna 2 łyżki (wiem,ale tym razem nic się nie chciało skleić bez niej :/)
  • proszek do pieczenia szczypta
  • olej 6 łyżek
  • kasza manna łyżka
  • "herbata" ( u mnie taka drobna, tania rooibos) łyżka
  • woda zimna ok 3łyżek- na wyczucie
  • kakao/ karob (u mnie Karob od Atakan) 2 łyżki proszku lub kakao
Wszystkie suche wsypać do miseczki i wymieszać, dolać miód, olej i wodę na razie małymi porcjami i ugniatać łapką najlepiej. Potem dodać resztę oleju i zobaczyć jaka masa, ma być ledwo trzymająca się rąk. Ma być lekka i prawie sypka, ale na granicy- pamiętajcie, że to się MUSI zlepić, więc może jeszcze odrobinkę wody?
No i do lodówki na minimum 15min, w tym czasie odpalcie piekarnik na 180 niech się grzeje i ciacha na papier i blachę. Robicie kulki i rozpłaszczacie na blasze i są. Pieczemy w okolicy 20min, ale sprawdźcie czy są dobre i dajcie im kilka minut dłużej jak trzeba. U mnie wyszły miękkie i syte jak Diabli, Babciu :)





3 komentarze:

  1. wow! ale fajne ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne te ciacha , takie inne - zdrowe i smaczne pewnie ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne i pewnie wyjątkowo smakują, też lubię eksperymenty z różnymi płatkami.

    OdpowiedzUsuń

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!