Liczba wyświetleń stron

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Ciastka marchewkowe wegańskie

Człowiek uczy się całe życie. Ja nigdy nie myślałam, że będę umiała zrobić ciacha i do tego takie smaczne i takie Wydziwone, jak kawowe, herbaciane czy teraz te- marchewkowe.
W domu rodzinnym nigdy nie było tradycji wspólnych wypieków, a moja mama słynie raczej z szarlotki i murzynka, a ciastka? Kupowałyśmy razem z mieszanką wedlowska:)

Pewien Pan na facebook'u pochwalił mi się fajnym przepisem na ciacha- wrzucił wszystko co miał, zamieszał w misce i upiekł w piekarniku- wyszły podobno przepyszne. Ja Was też zachęcam do tworzenia czegoś swojego, czegoś z własnego pomysłu. Ważne, by znać składniki, jeżeli nie dacie białego cukru i masła, to już oszczędzacie bardzo wiele na kaloryczności. Do tego takie ciacha nie mają konserwantów, ani sztucznych barwników. Używacie płatków owsianych i zawierają one dzięki temu błonnik, a nie sztuczne zapychacze.
 















 




Do dwóch blach- ok 20 ciach potrzeba
  • olej 5łyżek
  • woda łyżka
  • płatki owsiane szklanka mielonych
  • płatki owsiane filiżanka w całości
  • mąka pszenna filiżanka
  • marchewka tarta szklanka pełna
  • proszek do pieczenia szczypta
  • cynamon szczypta
  • syrop z agawy 2łyżki
Marchewkę ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, płatki mielimy w młynku ( na jedną szklankę) +jedną filiżanke zostawiamy całą, nie mieloną. Suche składniki mieszamy w miseczce, do tego wlewamy olej i mieszamy, a na koniec miodek i marchewkę i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na jakieś 15min, w tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180stopni, wykładamy papier do pieczenia na blachę i formujemy z ciasteczek małe kulki, lekko je spłaszczamy (niech będą grubaśne) i pieczemy jakieś 20min. Uwaga, bo szybko się zarumieniają. Wyjmijcie je nawet jak będą lekko miękkie, one po wystygnięciu jeszcze stwardnieją i będą idealne :)




22 komentarze:

  1. marchewkowe ciastka są super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja ich nie znałam do tej pory :) To mój pierwszy raz i robienia i jedzenia :)

      Usuń
  2. fajny przepis, marchewki mam, więc do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, że do wypróbowania, wszystko łatwe i przyjemne :)

      Usuń
  3. Lubię marchewkowe ciacha, ale robiłam je wieki temu. Zachęcasz do powtórzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  4. zdrowe ciasteczka , po proszę jedno ,pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  5. mnarchewkowe wypieki, jak ja to luuuuuuuuubię! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ja z marchewek robię sok, a z resztek z sokowirówki ciasteczka i też wychodzą dobre:) Potrzeba matką wynalazków jak mówią;)

    OdpowiedzUsuń
  7. o kurczę, wyglądają bardzo smacznie! Chce mi się ich teraz ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. patrząc na zdjęcie pomyślałam że to kurczak w panierce xD nigdy jeszcze nie próbowałam takich ciastek .Jak zawsze z miła chęcią powracam na twojego bloga i jak zawsze Zaapraszam na mojego bloga , gdzie znajdują się efekty mojej diety , walką z dietą i nie tylko :)
    oczywiscie blog między innymi o podróżach , mam nadzieje że wpadniesz na mojego bloga i będziesz mnie wspierać w mojej diecie .http://perfektbin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. a konieczne jest mielenie otrębów? niestety w wyposażeniu studenckiego mieszania nie ma młynka:).

    OdpowiedzUsuń
  10. od kiedy miód jest wegański?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie o tym samym pomyślałam i chciałam zapytać o zasadność miodu w wegańskim przepisie.

      Usuń
    2. słuchajcie, jakbym napisała FILISZKLANKA zamiast szklanka albo filiżanka, to pewnie NIKT BY NIE ZAUWAŻYŁ, a jak z rozpędu- pewnie po przeczytaniu "Chatki Puchatka" trafił się miód- to taaaaakie zaaferowane wszystkie jesteście... no cóż, już poprawiłam i wielce przepraszam jeżeli kogoś URAZIŁAM

      Usuń
  11. tylko szkoda ze niewegańskie(miód)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zamień sobie miód na INNY słodzący produkt i wtedy będzie wegańsko jak się patrzy

      Usuń
  12. to nie są wegańskie ciasteczka - weganie nie jedzą miodu.

    OdpowiedzUsuń
  13. jeśli podajesz w składzie miód, to usuń z nazwy "wegańskie"... przez takich ludzi jak Ty inni myślą, że weganie jedzą miód, a nawet sztuczny miód nie jest wegański, więc najpierw trochę poczytaj, a potem bierz się za "wegańskie" potrawy

    OdpowiedzUsuń
  14. dziękuję wszystkim za komentarze dotyczące miodu- jasne! Macie rację. Z reguły piszę syrop z agawy lub inny słód. nie wiem co mnie z miodem naszło, ale wydaje mi się, że prawdziwy weganin czytając taki post i chcąc zrobić takie ciastka, zwyczajnie nie użyje miodu i wybaczy mi moją pomyłkę. Jeżeli natomiast macie czas i ochotę się wręcz CZEPIAĆ to proszę bardzo. Jeżeli chodzi o DOCZYTANIE co jest wegańskie, a co wegańskie nie jest to proooszę Cię "RiddleCrux" się nie wymądrzaj, ok? każdemu może się zdarzyć pomyłka, a jeżeli Tobie się takie w życiu nie rafiają to szacun:) Dzięki i już poprawiłam.

    OdpowiedzUsuń

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!