Liczba wyświetleń stron

piątek, 12 października 2012

Szybki obiad- szpinak, tofu i koniec świata za rogiem

Dawno mnie nie było, a byłam cały czas
Szukałam się za rogiem. Tam na rozstaju stałam.
Wyglądałam przez okno, śniłam na jawie i dążyłam do marzeń zza ciemnej kotary rzęs.
Dziś też uciekłam od świata, poszłam daleko hen przed siebie, tam gdzie kończy się i zaczyna wszystko, gdzie wszystko zmienia się z godziny na godzinę i trwa...zwyczajnie
gdzie niebo styka się z ziemią tuż tuż, a mój pies radośnie hasa nieświadomy upływającego czasu.
Autostrada do nikąd i do tamtąd i..i muszę stąd zwiać nim ją zbudują...

























Szybki obiad z krańca świata
Potrzebujecie
Kasza jęczmienna 3 łyżki ugotowanej
szpinak świeży garść spora
Tofu twarde kostka- jakieś 1/3szt
Szpinak blanszujecie na wodzie i oleju. Ja daję odrobinę soli, dużo pieprzu białego i ząbek czosnku gnieciony. Tofu obsypujecie papryką słodką, smażycie dosłownie chwilkę osobno lub róbcie jak ja- dorzucacie do szpinaku i razem przygotowujecie.
Wszystko układamy na kaszy i smacznego- szybko, zdrowo i przede wszystkim wegańsko i rodem z końca świata, bo trafiła się koniczyna- na próżno jednak szukałam czterolistnej :/




7 komentarzy:

  1. O, akurat dziś kupiłam moje pierwsze w życiu tofu! :) Może właśnie tak zjem je po raz pierwszy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. YEAH! to słuchaj:
      1. zawsze odsącz z zalewy
      2. krajaj albo w plasterki albo kostkę bo szybciej się smaży
      3. nie próbuj samego bo się zniechęcisz :D
      4. zawsze obtocz DELIKATNIE w oleju i przyprawach, a potem na patelnię
      eksperymentuj potem, za pierwszym razem zrób klasyk- tofu zawsze smakuje tak jak chcesz, nabiera i nasiąka smakiem przypraw i ziół, więc na bank, jak Cię znam będzie PYCHA Czekam na fotasy :)

      Usuń
  2. ja też się czaję na tofu, kusi mnie szczególnie że Twoja potrawa wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam tofu! muszę w końcu się skusić!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś nie wiem czemu ale nie mogę się zabrac za tofu ;) Czas to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jadłam niedawno po raz pierwszy tofu. I...? chyba najsmaczniejszy sojowy produkt :) bo prawie nie ma smaku. Smak nadaje mu kucharz/kucharka ;)
    mój był paprykowy, podsmażony, dodany do duszonych pieczarek i papryki. Pychota :)
    A Twoje danie wygląda super apetycznie - chyba jutro wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. tofu ze szpinakiem mega połączenie!

    OdpowiedzUsuń

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!