Liczba wyświetleń stron

Otrzymuj codzienne powiadomienia o przepisach na swojego maila

czwartek, 4 października 2012

Ciasto z cukinii i gruszek

Dzień inny niż wszystkie, niepowodzenie goni niepowodzenie
Na poprawę nastroju na rowerze przywiozłam kiiiilogram gruszek.
Zielonych, brązowych i trochę miękkich i twardych, brałam bo pachniały znakomicie.
Kojarzycie "Miasto Aniołów" i scenę z gruszkami? Bohaterka jedzie rowerem po owoce dla ukochanego.. na śniadanie... aby mu zrobić niespodziankę...a tu PYK i ciężarówka ją potrąca i ani gruszek, ani kobitki...
To już któryś film, któraś scena ze śmiercią i owocami- dziwne...
Pobiegam dziś. Pobiegam jutro, może to dziwne uczucie niepokoju wybiegam?
Na szczęście jest słońce, na szczęście Messi cieszy się jak zawsze, z każdego promyka i cienia na podłodze.
Dziś w nocy ma być wielka zmiana na lepsze, znajdę coś co kocham i coś czego będę się trzymać.
Zebrałam jesienne liście...
Zmiana brzmi tajemniczo, bo taka jest...
Liście czerwienią się w jesiennym słońcu...
A tym czasem...

Ciasto cukiniowo-gruszkowe ( które wygląda jak chleb:)
Potrzebujecie
Cukinia średnia starta na drobno ( ja zostawiłam w skórce)
Gruszka duuuża twarda starta ( moja ze skórką)
miód/ syrop agawowy ( 3 duuże łyżki)
Mąka kopiasta filiżanka
Kasza manna pół filiżanki
pół filiżanki płatków owsianych
Łyżka cynamonu 
łyżka proszku do pieczenia
łyżeczka imbiru (u mnie z proszku)
3 łyżki oleju
pół filiżanki mleka sojowego
Suche mieszacie, mokre mieszacie, a potem mieszacie wszystko razem. Piekarnik na 180 rozgrzewamy, potem ciasto do formy wyłożonej papierem wylewamy i z niecierpliwością na ciacho czekamy :) Jakieś 35min i jest, ale jest tak mokre, że lepiej jeść jak ostygnie.
Smacznego, powiecie czy smakuje? 


Nie warto pozbywać się skórki z owoców i warzyw. Pod nią znajduje się najwięcej witamin i błonnika pokarmowego.


 

4 komentarze:

  1. Jak ja lubię Twoje przepisy na ciasta :) To kwintesencja zdrowego deseru.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, jaka wielkośc formy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj przepraszam, nie napisalam. zawsze w tych przepisach uzywam zwyklej keksowki

      Usuń

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!