Liczba wyświetleń stron

Otrzymuj codzienne powiadomienia o przepisach na swojego maila

środa, 6 czerwca 2012

Szybko, prosto dla gości i nie tylko


Goście, goście!

 

Weekend towarzyski mnie czeka. Kilku znajomych wpada, kilku nawet członków rodziny zagości, o radości, radości, ale co na talerz? :)
W lodówce jakoś za dużo nie ma, czasu też niewiele, za to mecze i grill się szykują! 
W każdym razie przy garach to ja stać na pewno nie będę! Nie teraz i nie tu.
Co począć? Trzeba się ratować szybkimi i łatwymi potrawami, koreczkami itp.
Na szczęście goście mili, pokojowo nastawieni i jedzący w miarę rozsądnie i zdrowo- zielonego się nie boją i to się chwali :)

korki, koreczki

Można by rzec, że do zrobienia koreczków inspirują mnie korki na ulicach Warszawy :)
Aby dotrzeć po odpowiednie składniki do przygotowania dania, a co więcej- aby dotrzeć na miejsce i zjeść owe koreczki, w nie lada korku nastać się trzeba! Ale składniki są, goście się pojawią,więc nie ma co marudzić- zapraszam! Podwijamy rękawki i tworzymy :)
Można sobie takie koreczki najpierw zrobić, a potem podsmażyć na przykład na grillu, lub podać zwyczajnie na "surowo", bo obie wersje mniam! 
Jeżeli wybieramy wersję surową, fajnie jakby w pobliżu był jakiś sos do pomoczenia ( jeden taki przepis podałam na dole)

Zakręcone korki na słodkawo
Potrzebujemy:
Tofu w kostce- może być na surowo, lub wcześniej leciutko podsmażone na oliwie z dodatkiem ziół i przypraw, polecam paprykę słodką i zioła prowansalskie
duuuże rodzynki lub żurawina
arbuzik
ogórek świeży
Wszystkie składnik kroimy w miarę równo- na kwadraty. Bawimy się w nabijanie na patyczki- kolejność dowolna :) Smacznego
Oczywiście składniki można wymieniać, nie koniecznie tofu wszystkim odpowiada i można użyć na przykład mozarelli.

Korki w standardzie
Potrzebujemy
Tofu lub kawałka kurczaka
oliwki bez pestek
papryka czerwona
cebula
ogórek świeży
Kroimy wszystko na mniej więcej równe kwadraty. Oliwki dzielimy wzdłuż na pół, a cebulę kroimy w grube pióra. Ja zawsze przekładam oliwkami każdą warstwę, ale Wy róbcie jak uważacie. Najlepiej aby tofu lub kurczaka wcześniej usmażyć.

"Jabca" z grilla dla łasuchów

Nie wszyscy moi goście będą pełnoletni i myślę, że małe co nieco jest mile widziane :)
Do zrobienia 4ech porcji potrzebujemy:
4 jabłuszka
25g rodzynek sułtańskich
25g krojonych orzechów- dowolne, ale lepiej się kroi włoskie :)
syrop z agawy lub miód
4 suszone śliwki lub morele
sok z cytryny- odrobina
Najpierw kroimy na drobno i moczymy suszone owoce, aby puściły troszkę soku i mieszamy je z miodem.
Z jabłek wyjmujemy gniazda nasienne, i do środka wkraplamy trochę soku z cytryny. Jak bakalie namokną, odcedzamy je i upychamy do środka jabłek.
Tak nadziane jabłka, zawijamy w folię i układamy na ruszcie. Na dobrze rozgrzanym grillu, pieczenie potrwa ok 20min.

Warzywne chipsy na chrupko 

Potrzebujemy:
buraki, ziemniaki, marchewki
Kroimy warzywa w bardzo cieniutkie plasterki ( oczywiście myjemy i obieramy)
Buraki skrapiamy octem balsamicznym, a marchewkę posypujemy imbirem.
Nacieramy plastry ziemniaka olejem do smażenia i przyprawami- typu koperek, majeranek 
Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nastawionym na 200stopni przez ok 20min
Lepiej sprawdzajcie czy nie przywarły i czy z obu stron się zarumieniają. Najlepiej ustawić piekarnik tak, aby grzał tylko od góry i po upływie 10min przełóżcie je na drugą stronę.

Sos do moczenia chipsów lub koreczków (TAPENADA)

100g czarnych oliwek bez pestek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystko mielimy/blendujemy/miksujemy na gładką masę i gotowe

Dziwnie nadziane awokado 4 porcje

Potrzebujemy bardzo dojrzałe 2szt awokado przekrojone na pół i bez pestki
Potrzebujemy do nadzienia:
twarożek chudy
sól i pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
2 małe ząbki czosnku rozgniecione ( czosnek opcjonalnie)
Wszystkie składniki mielimy, blendujemy, miksujemy na gładko. Awokado przekrojone napełniamy ( w miejsce pestki) przygotowanym farszem. Można dodać rzodkiewki czy szczypiorku, a udekorować listkiem bazylii lub mięty.


Zapraszam do komentarzy i dzielenia się swoimi pomysłami na szybkie przekąski i dania dla przyjaciół, na grilla i nie tylko.





1 komentarz:

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!