W domu rodzinnym nigdy nie było tradycji wspólnych wypieków, a moja mama słynie raczej z szarlotki i murzynka, a ciastka? Kupowałyśmy razem z mieszanką wedlowska:)
Pewien Pan na facebook'u pochwalił mi się fajnym przepisem na ciacha- wrzucił wszystko co miał, zamieszał w misce i upiekł w piekarniku- wyszły podobno przepyszne. Ja Was też zachęcam do tworzenia czegoś swojego, czegoś z własnego pomysłu. Ważne, by znać składniki, jeżeli nie dacie białego cukru i masła, to już oszczędzacie bardzo wiele na kaloryczności. Do tego takie ciacha nie mają konserwantów, ani sztucznych barwników. Używacie płatków owsianych i zawierają one dzięki temu błonnik, a nie sztuczne zapychacze.
Do dwóch blach- ok 20 ciach potrzeba
- olej 5łyżek
- woda łyżka
- płatki owsiane szklanka mielonych
- płatki owsiane filiżanka w całości
- mąka pszenna filiżanka
- marchewka tarta szklanka pełna
- proszek do pieczenia szczypta
- cynamon szczypta
- syrop z agawy 2łyżki
marchewkowe ciastka są super :)
OdpowiedzUsuńa ja ich nie znałam do tej pory :) To mój pierwszy raz i robienia i jedzenia :)
Usuńfajny przepis, marchewki mam, więc do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńjasne, że do wypróbowania, wszystko łatwe i przyjemne :)
UsuńLubię marchewkowe ciacha, ale robiłam je wieki temu. Zachęcasz do powtórzenia :D
OdpowiedzUsuńzdrowe ciasteczka , po proszę jedno ,pychotka !
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrobię :)
OdpowiedzUsuńmnarchewkowe wypieki, jak ja to luuuuuuuuubię! :D
OdpowiedzUsuńja z marchewek robię sok, a z resztek z sokowirówki ciasteczka i też wychodzą dobre:) Potrzeba matką wynalazków jak mówią;)
OdpowiedzUsuńo kurczę, wyglądają bardzo smacznie! Chce mi się ich teraz ;))
OdpowiedzUsuńpatrząc na zdjęcie pomyślałam że to kurczak w panierce xD nigdy jeszcze nie próbowałam takich ciastek .Jak zawsze z miła chęcią powracam na twojego bloga i jak zawsze Zaapraszam na mojego bloga , gdzie znajdują się efekty mojej diety , walką z dietą i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńoczywiscie blog między innymi o podróżach , mam nadzieje że wpadniesz na mojego bloga i będziesz mnie wspierać w mojej diecie .http://perfektbin.blogspot.com/
a konieczne jest mielenie otrębów? niestety w wyposażeniu studenckiego mieszania nie ma młynka:).
OdpowiedzUsuńod kiedy miód jest wegański?
OdpowiedzUsuńDokładnie o tym samym pomyślałam i chciałam zapytać o zasadność miodu w wegańskim przepisie.
Usuńsłuchajcie, jakbym napisała FILISZKLANKA zamiast szklanka albo filiżanka, to pewnie NIKT BY NIE ZAUWAŻYŁ, a jak z rozpędu- pewnie po przeczytaniu "Chatki Puchatka" trafił się miód- to taaaaakie zaaferowane wszystkie jesteście... no cóż, już poprawiłam i wielce przepraszam jeżeli kogoś URAZIŁAM
Usuńtylko szkoda ze niewegańskie(miód)
OdpowiedzUsuńto zamień sobie miód na INNY słodzący produkt i wtedy będzie wegańsko jak się patrzy
Usuńto nie są wegańskie ciasteczka - weganie nie jedzą miodu.
OdpowiedzUsuńwiem. dziękuję. poprawię się.
Usuńjeśli podajesz w składzie miód, to usuń z nazwy "wegańskie"... przez takich ludzi jak Ty inni myślą, że weganie jedzą miód, a nawet sztuczny miód nie jest wegański, więc najpierw trochę poczytaj, a potem bierz się za "wegańskie" potrawy
OdpowiedzUsuń"przez takich ludzi jak JA" no nie wierzę :)
Usuńdziękuję wszystkim za komentarze dotyczące miodu- jasne! Macie rację. Z reguły piszę syrop z agawy lub inny słód. nie wiem co mnie z miodem naszło, ale wydaje mi się, że prawdziwy weganin czytając taki post i chcąc zrobić takie ciastka, zwyczajnie nie użyje miodu i wybaczy mi moją pomyłkę. Jeżeli natomiast macie czas i ochotę się wręcz CZEPIAĆ to proszę bardzo. Jeżeli chodzi o DOCZYTANIE co jest wegańskie, a co wegańskie nie jest to proooszę Cię "RiddleCrux" się nie wymądrzaj, ok? każdemu może się zdarzyć pomyłka, a jeżeli Tobie się takie w życiu nie rafiają to szacun:) Dzięki i już poprawiłam.
OdpowiedzUsuń