Liczba wyświetleń stron

środa, 23 stycznia 2013

Ciacha MarchewkowoCytrynowe

Nic więcej nie potrzeba, tylko zaproszenie do spróbowania przepisu: 
Wyszły rewelacyjne, kwaskowe, pyszne :)


do 18szt dużych ciach potrzeba
  • płatki owsiane mielone filiżanka
  • kasza kukurydziana 3 łyżki
  • olej 4łyżki
  • mąka razowa 3łyżki
  • proszek do pieczenia szczypta
  • sok z cytryny całej
  • marchewka
  • pestki słonecznika garść
  • woda zimna łyżka
  • miód/syrop z agawy/melasa 2łyżki
Marchewkę ścieracie na tarce z małymi oczkami, płatki mielicie w młynku do kawy. Sok z cytryny wyciskacie do kubeczka. Suche składniki mieszacie, wlewacie do nich olej i ok 1,5łyżki zimne wody. Dodajecie słonecznik, marchewkę i na koniec sok z cytryny. Wszystko mieszacie (bardzo będzie gęste) i wkładacie do lodówki na 10min minimum- będzie lepszy efekt, nie wiem czemu, ale zauważyłam, że im dłużej wytrzymam z tą lodówką, tym ciasto lepsze :) Piekarnik na 170 i pieczemy ok 25min do LEKKIEGO zarumienienia. ne w środku będą miękkie, na zewnątrz ekko chrupiące. Dobre na ciepło i na drugi dzień też.
Zrobiłam wczoraj...zostały tylko 4 do dzisiejszych zdjęć :)

3 komentarze:

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!