Liczba wyświetleń stron

piątek, 13 lipca 2012

Młodniejemy w oczach- Czekolada i "biszkopt"

Biszkoptowe natchnienie

Mój wiecznie młody, rozbrykany i radosny labrador to istna inspiracja do tworzenia :) A co najbardziej pasuje do biszkoptów? Czekolada !
Czekolada gorzka zawiera silnie działające polifenole, znane z antyoksydacyjnych właściwości wymiatających wolne rodniki. Jeżeli macie problemy z sercem, to jedno z najsmaczniejszych lekarstw na sercowe dolegliwości. Masło kakaowe od zawsze miało bardzo pozytywny wpływ na skórę w terapii zewnętrznej, a teraz udowodniono
odmładzające właściwości masła kakaowego, które stosujemy doustnie :)
Uszczęśliwia, odmładza, chroni serce, ale uwaga- tylko bez mleczna i gorzka wersja ziaren kakaowca, więc albo tabliczka czekolady gorzkiej, albo naturalne kakao działają w pozytywny sposób i uwaga na ilości!
Kakaowy likier bananowy
Potrzebujecie:
  • Gorzką czekoladę lub gorzkie naturalne kakao
  • banana
  • mleko sojowe/migdałowe (odrobina)
  • miód/syrop agawowy
  • wiórki kokosowe
Jeżeli chodzi o biszkopty, potrzebujecie biszkoptowego labradora do dekoracji :)
Do blendera wrzucamy banana, wsypujemy/wlewamy 3-4 łyżki kakao/czekolady. Wlewamy odrobinkę mleka- też jakieś 4łyżki, aby było kremowo i gęsto. Dosypujemy łyżkę wiórek kokosa i łyżeczkę syropu agawowego.
Wszyyystko miksujemy na gładziutką masę i polecam wlanie do malutkich kieliszków, aby każdy z gości wpił troszeczkę by się nie zasłodzić i nie zakakaowić. Taka porcja kcal z czekolady śmiało może być pita 3 razy w tygodniu, dostarczycie sobie żelaza, magnezu z czekolady, potasu z banana, dobrego tłuszczu z kokosa... a jeżeli chodzi o biszkopty... ten kto ma labradora wie, że taki "biszkopt" to największa dawka witaminy miłości, czyli "m" :)


3 komentarze:

  1. co do czekolad polecam surową z jagodami goi - COCOA :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooooooo widziałam, ale nie próbowałam. A nie szkoda kurcze topić takiej pychoty?

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie chyba szkoda, tym bardziej że jest z pokruszonymi ziarnami kakaowca i jagodami goi. tak więc ta bez topienia ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!