Liczba wyświetleń stron

sobota, 8 marca 2014

zapiekany wegański pudding ryżowy z malinami

Wiosna ! szybkie wizyty w bibliotece i długie spacery po parku.\
mnóstwo czworonożnych przyjaciół i mamy z wózkami w uliczkach.
pięknie, kolorowo i aż się chce wziąć za rękę i iść przed siebie


Tymczasem w domu piekarnik rozgrzany na 200 i ogniście czerwone maliny


Pudding ryżowy:
na jedną dość sporą porcję
potrzebujecie:

  • ryż mielony filiżanka( ale mogę się założyć że do risotto też się nada, tylko trzeba go będzie zmielić po ugotowaniu pewnie ręcznym blenderem i już :)
  • mleko roślinne 1,5szkl
  • olej kokosowy 1 łyżka ( możecie użyć innego)
  • garść malin
  • kostka gorzkiej czekolady
  • łyżka syropu z agawy lub innego słodkiego a'la miodku


ryż gotujecie na mleku z syropem, a ryż będzie mega miękki- ciągle mieszajcie i w miarę potrzeby na koniec potraktujcie blenderem. Dodajcie olej. Piekarnik nagrzejcie do 200, do kokilki żaroodpornej nałóżcie ryżu trochę, potem maliny, kostkę czekolady ( pewnie można pokroić ale ja dałam całą :) i znów ryż. zapiekajcie ok 15min. Ja przesadziłam i mi wykipiało, ale było cudowne...

smacznego 




1 komentarz:

  1. Hmm... a brązowy ryż też się nada? pewnie to już nie będzie to samo. ;)

    OdpowiedzUsuń

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!