Do zapełnieni dwóch słoiczków pasty potrzebujecie:
- 250g grochu łuskanego (ja użyłam żółtego połówek bo nie trzeba go namaczać)
- woda 750ml
- płatki owsiane filiżanka
- olej/oliwa ok 2łyżek
- sól/pieprz/przyprawy
- cebulka dymka
- czosnek ząbek
Groch gotujecie według przepisu- 3y razy więcej wody niż grochu i gotujemy ok 20-30min do pełnej miękkości. Do tego woda powinna już prawie wsiąknąć w groch, wsypujemy płatki owsiane i niech razem pomiękną i przemiękną :) Zamieszajcie i zostawcie. W tym czasie szklimy na patelni cebulkę, posypujemy ją solą, dodajemy ząbek czosnku i dusimy chwilę razem, potem wlewamy do masy z grochem. Na koniec dodajemy szczyptę papryki- zależnie od Waszego smaku. Bierzemy w dłoń ręczny blender i mielimy wszystko na gładziutko i pakujemy do słoiczków. Można na przykład podzielić masę na 3 części i do jednej dać koperku, do drugiej majeranku, a trzeciej bazylię lub to co uważacie za stosowne. Taka masa długo nie postoi, chyba że ją zawekujecie.
Smacznego, na kanapki lub do zrobienia kotlecików jak znalazł :)
Super pomysł! :) Z całą pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietny! Zapisuję:)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!