Liczba wyświetleń stron

środa, 9 stycznia 2013

Czekoladowo bananowy placuszek z karobem i łapy, cztery łapy

Wczoraj leniwe było, Wczoraj się wyspało i najadło, uśmiało, ubawiło. Obejrzało film, wino piło i wspominało z moją A. Daleko do niej, ale bliżej niż dalej
Środa pełna zgiełku od rana, zaspana, zaganiana i nie umiem jej poskładać, co będzie potem?
Śnieg na szczęście i placek. Zdążę kawę po śniadaniu? A zdążę, a jak...


Placek bananowo-czekoladowy z karobem
Do 4ech placuszków potrzeba:

  • płatki owsiane szklanka 
  • mąka razowa łyżka czubata
  • proszek do pieczenia szczypta
  • banan duuży dojrzały
  • 2łyżki gorzkiego, czarnego kakao
  • 2łyżki karobu proszku (Atakan u mnie) 
  • miód 2 łyżki
  • mleko sojowe filiżanka
  • woda
  • u mnie do przybrania strasznie chemiczny lukier ze świąt, nie polecam :)
Sposób przygotowania jest bardzo podobny do tego placka TUTAJ, tyle, że dodajemy kakao a nie ma tofu :)
Płatki mielicie w młynku do kawy na drobno i przesypujecie do miseczki, tam łączycie z mąką i proszkiem do pieczenia oraz kakao i karobem. Mieszacie i wlewacie do środka mleko i mieszacie- patrzcie jaka jest konsystencja, u mnie wyszły naprawdę gęste- ja takie lubię. To ma być coś raczej grubaśnego na patelni, a nie chudy placuszek- ja lubię takie konkretne:) Ale jeżeli wolicie, można dolać więcej mleka lub wody i rozmieszać.
Niech chwilkę to postoi, a Wy w tym czasie obierzcie banana i zgniećcie na papkę lub dla leniuchów- wlejcie do blendera ciasto z bananem i zmiksujcie :)
Przygotujcie odrobinę oleju na patelnię i nagrzejcie ją a potem wylewajcie ciasto. U mnie jak zwykle w foremkach okrągłych, a jak u Was? :)
smażcie najpierw na małym ogniu i uwaga z przewracaniem, bo są naprawdę leciutkie i łatwo się rwą.
Do tego, po usmażeniu placuszka, ja tym razemz  braku czasu i owoców w lodówce poszłam na łatwiznę i chwyciłam za lukier- BLE błąd...nie róbcie tak! Użyjcie jakiegoś owocka do przyozdobienia- zaklinam Was :)
Łapy, łapy cztery łapy...

Pozdrawiam Karolinę z QuchniaWege, która zawsze ma bombowe przepisy i ten tu jest modyfikacją jej pomysłu.


Wegański karnawałOrganizator: Magdalena

4 komentarze:

  1. Jejku, wpraszam się do Ciebie! Banan i kakaowe smaki w plackach to cos dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze chyba nie widziałam naleśników z lukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przecież miód nie jest vegański....veganie nie używają miodu:) ja zastępuje syropem z daktyli w tym przepisie:)

    OdpowiedzUsuń

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!