Czekałam, podjadałam co chwilę, a gdy już powieki zaczęły mi się zamykać, ugotowała się! Eureka!
Teraz tylko szybko wszystko zmieszać i do piekarnika, prawda że proste?
Ciasto z fasoli wegańskie
(ilość: keksówka)
- Fasola biały jaś 300g
- płatki owsiane szklanka
- melasa/ miód/syrop z agawy wg uznania ( u mnie Atakan)
- kakao/karob (u mnie Atakan) 3łyżki
- mandarynki 4szt
- cynamon łyżka
- mleko sojowe mnie niż szklanka
- proszek do pieczenia mniej niż łyżeczka
- olej 4łyżki+ do formy na posmarowanie
Piekarnik na 180, ciasto na blachę - ja radzę Wam robić może w naczyniu żaroodpornym, w tej keksówce miałam od spodu w niektórych momentach zakalec- pojęcia nie mam jak:/
Piecze się ok 40min, słabo mu to idzie. W przepisach widziałam 30min, ale u mnie nie dało rady (pewnie z braku jajek) więc piekłam jakieś 40 na zmiennym termoobiegu. Używajcie patyczków aby sprawdzać jak w środku i o dziwo, to ciasto lepsze jest następnego dnia :) Rano pycha, a wczoraj wieczorem bałam się, że nie będę zachwycona. Smakowało trochę jak słodki pasztet z fasoli...ale się chyba przegryzło.
Warte spróbowania i faktycznie nie czuje się wielkiej różnicy, a wręcz ciasto jest bardziej aksamitne niż zwyczajne z mąki.
Powodzenia! podobno czekoladowe też jest dobre, ale mnie wyszedł istny piernik mandarynkowy :)
W zależności od koloru, rośliny strączkowe ze względu na właściwości lecznicze, można podzielić na 5 grup.
Według tradycji chińskiej, Biała Fasola Jaś należy do element Metalu, działającego na płuca i jelito grube, oprócz tego jak powszechnie wiadomo, bogata jest w białko i błonnik. Zastąpienie nią mąki to najlepsze co możemy zrobić przy pieczeniu ciasta, bo z białą mąką powinniśmy walczyć każdymi sposobami, a im zdrowszy zamiennik, tym lepiej.
Organizator: Magdalena
Bardzo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńwow! nie jadłam jeszcze takiego ciasta, ale miałabym ochotę spróbować:)
OdpowiedzUsuńfasolowe , ale pewnie takie pyszne ! wyglada mniam <3 hehe ,zjadłabym takie zdrowe ciacho ;)
OdpowiedzUsuńBoskie :) Uwielbiam ten fasolowy wypiek .
OdpowiedzUsuńOdesłałam ankietę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Ada
fasolowe? powaznie? i tak wygląda. Zaciekawiłaś mnie, jakoś nie mogę sobie wyobrazić smaku.
OdpowiedzUsuń