Po powrocie do domu, czekała na mnie paczka od firmy Atakan, która proponuje świetne produkty z mączki chleba świętojańskiego. Dostałam Melasę, proszek, a nawet kilka strąków :)
Poniżej poczytacie o właściwościach:
Karob- szarańczyn strąkowy to owoc drzewa rosnącego w krajach śródziemnomorskich. Melasa i proszek są pozyskiwane ze strąków i są w 100% naturalne, nie dodaje się do nich barwników ani cukru.
Produkty takie zachęcam spożywać często, a nawet codziennie bo zawierają magnez, żelazo, wapń, potas oraz witaminy z grupy B. Bardzo pozytywną rzeczą jest to, że karob mogą stosować osoby uczulone na czekoladę, ale również chore na refluks lub inne zaburzenia jelitowe. Proponuję spożywanie karobu w okresie grypowym oraz picie karobowego napoju przy problemach z kaszlem.
Melasę czy proszek można spożywać w różnych daniach- jako zastąpienie kakao, cukru, do lodów, mleka czy w innych deserach, ale również melasę dodawać do herbaty czy kawy.
U mnie karob zagościł pod postacią pierników, bo daje im jeszcze bardziej wyraźny smak:
Pierniczki wegańskie
Do zrobienia ok 40pierniczków ( u mnie grube) potrzebujecie:
- olej 5 łyżek
- mleko sojowe filiżanka
- melasa z chleba świętojańskiego (Atakan) 6 łyżek
- proszek z chleba świętojańskiego 3 łyżki
- mąka zwykła 2 szklanki
- proszek do pieczenia łyżeczka
- przyprawa do piernika- według opakowania
Po wyrobieniu ciasta, odstawcie ja na jakieś 30min do lodówki, wtedy zrobi się dużo bardziej elastyczne. Przygotujcie sobie foremki i deskę oraz wałek, bo czeka Was wykrajanie pierników i dużo zabawy :) Pieczemy je w 180 stopniach jakieś 10minut, aż wyrosną. AHA i uwaga bo rosną i ciasto wałkujcie na cienko- wyrosną i będą miękkie w środku :)
Organizator: WeganNerd
fajne pierniczki, nigdy nie słyszałam o takich produktach, na pewno pyszne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńPierniczki na oleju, do wypróbowania! Dziękuję za dołączenie do akcji:)
OdpowiedzUsuńa czy zamiast oleju można dać masło, a zamiast mleka sojowego zwykłe mlekO?
OdpowiedzUsuń