Liczba wyświetleń stron

wtorek, 23 października 2012

Zupa dyniowa na słodko z cynamonem

Coraz częściej szuram. 
Ja i mój pies szeleścimy i szuramy o poranku, gdy inni jeszcze śpią. Potem wieczorem, późnym, późnym wpadamy w sterty liści i szeleścimy chwilkę...tak przed snem.
Dziś miałam kolejny pracowity dzień, ale wracając do domu, spojrzałam na złote sterty liści i nie mogłam się oprzeć. Rozszeleściłam je na boki, rozszurałam jak się patrzy. 
Chodnik pokrył się złotem, a moje buty? No cóż, warto było!


Złote liście, złota jesień i złoty krem z dyni
Gdyby nie Jadłonomia , pewnie stanęłoby na dyni z curry, a tu proszę! Tak jak liście, przepis spadł mi z nieba!
Po lekkiej modyfikacji, przedstawiam Wam, Panie i Panowie, najlepszą zupę z dyni jaką jadłam

Potrzebujecie
  • Dynia kawałek ( u mnie ok 0,350g)
  • cynamon
  • cebula
  • miód/ syrop klonowy
  • ocet balsamiczny odrobina
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny odrobina
  • oliwa z oliwek do smażenia
Cebulkę kroimy na drobno, do garnka wlewamy jakieś 5 łyżek oliwy i na tym szklimy cebulę parę minut. Po lekkim namięknięciu cebuli, wsypujemy ok płaskiej łyżeczki cynamonu i mieszamy. Dusimy cebulkę z cynamonem jeszcze kilka minut. W tym czasie, dynię obieramy, wyjmujemy z niej pestki i kroimy na kwadraty. 
Dorzucamy dynię do cebulki i mieszamy i dusimy chwilę razem pod przykryciem. Po chwili, dolewamy ( ja zagotowałam wodę) wody do poziomu dyni i pod przykryciem gotujemy jakieś 10min. Po tym czasie, odlewamy nadmiar wywaru- ja wiem, że szkoda, ale zależało mi na gęstym kremie. Jeżeli wolicie rzadszą zupkę, nic nie odlewajcie! Zblendujcie dynię na gładko, dodajcie do smaku najpierw ok łyżeczki soli i pomieszajcie i skosztujcie. Potem dodajcie ok 3 łyżeczek syropu z agawy lub miodu- kosztujcie i dodajcie łyżkę octu balsamicznego- teraz smak powinien być już prawie satysfakcjonujący. Ale jak dodacie odrobiny pieprzu- smak wybuchnie mocą! Doprawcie według swojego smaku, ale nie przesadźcie z solą!
Podawajcie ciepłe udekorowane cynamonem- cud miód :)


 

2 komentarze:

  1. Idealnie kremowa :) Muszę spróbować! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, gładko i gęsto. Chyba chcę dynie

    OdpowiedzUsuń

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!