Karty

piątek, 8 lutego 2013

Gryczane placki

Potrzebujecie:
  • Gryczane płatki błyskawiczne szklanka ( z Musli Tak Jak Chcesz)
  • kasza manna 3łyżki
  • banan
  • woda
  • miód łyżka ( Pasieka Dziki Miód)
  • karob łyżka proszek (Atakan)
  • mąka pszenna 3łyżki
  • proszek do pieczenia szczypta
Suche składniki mieszacie, banana gnieciecie widelcem, do mieszanki dodajecie wody ok filiżanki gorącej- aby namokły płatki no i tego banana i miód. Można to potraktować blenderem albo dobrze wygnieść łapkami. Odstawcie na jakieś 15min niech się przegryzie. Patelnie smarujecie leciutko olejem i smażycie placki na bardzo małym ogniu aż się zarumienią, a potem jeszcze chwilę na dużym i smacznego.
Ja oczywiście używam foremek, żeby placki mi się po patelni nie rozlewały, tylko były grube i smakowite.

3 komentarze:

  1. wyglądają pysznie, ciekawe, czy z kaszy gryczanej też by wyszły? ugotowanej rzecz jasna:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że by wyszły, ja robiłam z ryżu jakiś czas temu placki i wyszły, więc z kaszy na pewno też :)

      Usuń
  2. Myślę, że z ugotowanej kaszy były by jeszcze lepsze i smaczniejsze ;)
    Fajny przepis zwłaszcza ze względu na grykę, która dostarcza mnóstwo wartościowego białka i sporo żelaza.

    OdpowiedzUsuń

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!