Karty

środa, 12 września 2012

Waniliowa kasza manna z melonowymi sercami

Wiecie, że kasza manna jako jedna z nielicznych zawiera sporo jodu? Ludzie z problemami z tarczycą, mogą śmiało korzystać z tego źródła. Oprócz tego jest niezastąpiona przy chorobach przełyku, refluksie jelitowym i zapaleniu żołądka, bo nic a nic tak przyjemnie nie łagodzi objawów żołądkowych i gastrycznych jak ciepła miseczka smaków dzieciństwa... Jestem rozgrzeszona?

"Manna miłosna" tak sobie pomyślałam jak ją robiłam... ale te serca wyglądaja jak przebite strzałami, czy tylko mi się tak wydaje? Może to tylko złudzenie, nie tak miało być..


Potrzebujecie:
Kasza manna (zależy ile chcecie kaszki- tak jak na opakowaniu)
woda (bo ja zawsze w zimnej wodzie mieszam, a do gorącego mleka dodaję)
mleko sojowe/ krowie jakiego używacie
budyń waniliowy bez cukru- do smaku- na taką miseczkę użyłam łyżki
łyżka syropu agawowego/ miodu
i teraz uwaga.. to czerwone co widać to soczek, który wyciekł z malin, które rozmroziłam i zjadłam wcześniej. Został w miseczce i szkoda mi było..:)
Możecie dodać innego soku lub syropu (chociaż nie polecam słodzonego!)
serca wycięłam ze świeżego melona- miękkie i nagrzały się szybko od gorącej kaszy- uwaga bo mogą poparzyć podniebienie
Kasza manna według przepisu na opakowaniu ( dodajcie tą łyzkę budyniu)-do zimnej wody, zamieszać i wlać do gorącego mleka ciągle mieszając. Poczekać aż się zagotuje i zgęstnieje. Wlewacie do miseczki, polewacie soczkiem, dekorujecie sercami i uważajcie, aby tak jak u mnie, nie wyszły przebite :/



 


2 komentarze:

  1. ciepła miseczka smaków dzieciństwa- bardzo bardzo trafne

    OdpowiedzUsuń
  2. No, jak ładnie to wygląda. Kwintesencja jednego z ulubionych smaków dziecństwa.

    OdpowiedzUsuń

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!