Karty

wtorek, 28 sierpnia 2012

Szanuj swoją wątrobę, a będzie Ci długo służyć


Materiały o wątrobie przydały się już nie jednemu mojemu klientowi i postanowiłam udostępnić je także Wam.
Zapraszam do lektury- na pewno nie zaszkodzi :)

Problemy z wątrobą tworzy szereg jednostek chorobowych. Pożywienie i dieta jest bardzo ważne, zarówno w profilaktyce jak i we wspomaganiu leczenia dolegliwości.  
Dieta zależy przede wszystkim od stopnia niedożywienia pacjenta, objawów wątrobowych, oraz stanu pęcherzyka żółciowego i trzustki. 

Jeżeli masz problemy z wątrobą: (za Gillian McKeith)
  • Unikaj kofeiny, alkoholu, sztucznych barwników, konserwantów, leków, nikotyny i słodzików 
  • Zaczynaj dzień od wypicia letniej wody z cytryną 
  • Unikaj smażonych i ciężkich potraw 
  • Uważaj na grejpfruty gdy spożywasz jakieś leki- synergizm działania
  • Pij soki warzywne oraz herbatę z mniszka lekarskiego i pokrzywy
  • Chodź spać nie później niż o 23.00. Wątroba najbardziej aktywna jest od 23.00 a 3.00
  • Pij soki warzywne z buraka i marchwi.
  • Winogrona oczyszczają krew i mają właściwości przeciwzapalne
  • Używaj liści mięty i oregano do potraw, bo wpływają korzystnie na trawienie tłuszczu
  • Dieta właściwa opiera się na dużej ilości białka, z ograniczeniem błonnika z nasion. Tłuszcze należy spożywać w normie jednak konkretne ich rodzaje i jakość. 
Białko
W diecie zwiększa się spożycie pełnowartościowego białka pochodzącego z produktów takich jak: mleko, twaróg, jogurt, kefir, ryby, drób, ogranicza się natomiast spożycie mięs czerwonych (wołowina, cielęcina).      

Tłuszcze
W zależności od objawów i nasilenia choroby, tłuszcze łatwostrawne tj. masło, śmietanka, oliwa z oliwek, margaryny miękkie, są dobrze tolerowane. Odpowiednia ilość białka w diecie zabezpiecza wątrobę przed odkładaniem się w niej tłuszczu.
Tłuszcze stosowane do smażenia nie są wskazane. Podaje się je na surowo do gotowych potraw. Stosujemy masło, oliwę z oliwę, olej rzepakowy i słonecznikowy
Zabrania się natomiast spożywania tłuszczów takich jak : smalec, słonina, łój.
U chorych u których występuje tak zwane „gorzkie odbijanie” tłuszcze nawet w podstawowej gramaturze (1g/kgmc) nie są wskazane. Gdy występują wzdęcia lub zaparcia czy silne biegunki, należy zmniejszyć ilość tłuszczu o połowę (30-50g) z czego 20g powinno pochodzić z produktów białkowych.

Węglowodany 
Zaleca się ograniczenie spożywania cukrów prostych, zawartych zarówno w cukrze do słodzenia, jak i słodyczach.
Z cukrów prostych najbardziej poleca się fruktozę występującą w miodzie i owocach. Można jej spożyć do 30 g dziennie.
Jeżeli pacjent cierpi na biegunki i wzdęcia, powinien uważać i zmniejszyć spożycie błonnika pokarmowego z kasz, płatków i pieczywa ciemnego. Z uwagi na wzdęcia ogranicza się również zjadanie warzyw kapustnych, strączkowych, cebulowych, buraków, gruszek, czereśni i śliwek.

Zaleca się spożywanie witamin A, C, K oraz z grupy B.
Witamina A i K rozpuszczalne są w tłuszczach i nie powinno się ich przedawkować gdyż zostają one kumulowane. Należy spożywać je z pożywieniem i unikać suplementowania.

WITAMINA A ( za T.Korab)
Występuje w produktach zwierzęcych takich jak : tłuszcze rybie (tran), wątroba, mleko, śmietanka, masło, żółtka jaj, oraz w produktach roślinnych, głównie w zielonych i żółtych warzywach (marchewka, pomidory, zielona sałata, pietruszka, dynia, brzoskwinie) – w postaci karotenu, który jest prowitaminą wit. A.

WITAMINA C
Najbogatszym źródłem wit. C są świeże warzywa i owoce (owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, maliny, truskawki, agrest, kiwi, owoce cytrusowe, pomidory, kalafiory, zielona pietruszka).
Owoce stosuje się w postaci przecierów lub soków, pomidory należy jeść bez skórki i pestek.

WITAMINA K
Źródłem wit. K są zielone warzywa liściaste, pomidory, truskawki oraz produkty zwierzęce - wątroba.
WITAMINY Z GRUPY B
Występują one w produktach takich jak: mięso, podroby, nabiał, ryby, jaja, produkty zbożowe –kasze, płatki. Dobrym źródłem witamin z tej grupy są drożdże piwne.

Powyższe materiały pochodzą ze sprawdzonych źródeł- z moich notatek, z dwóch książek i z doświadczenia z klientami. Pamiętajcie, że każdy organizm jest inny, ale stosując powyższe porady każdy z Was może zapobiec problemom:)


4 komentarze:

  1. Oj, mi się te informacje bardzo przydały. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jestem po przebytym WZW B :( staram się uważać na dietę i wątrobę hoć alkohiol czasem bierze górę :/

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie podejrzewaja, ze cos z watroba nie tak, wiec artykul bardzo przydatny.

    OdpowiedzUsuń
  4. O wielu zdrowotnych właściwościach oleju rzepakowego i innych tłuszczów roślinnych słyszałam, ale zdziwiło mnie, że przy problemach z wątrobą można jeść masło, które przecież jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego i podwyższa poziom cholesterolu.

    OdpowiedzUsuń

komentarze bardzo mile widziane,nawet te krytyczne!