Materiały o wątrobie przydały się już nie jednemu mojemu klientowi i postanowiłam udostępnić je także Wam.
Zapraszam do lektury- na pewno nie zaszkodzi :)
Problemy z wątrobą tworzy szereg jednostek chorobowych. Pożywienie i dieta jest bardzo ważne, zarówno w profilaktyce jak i we wspomaganiu leczenia dolegliwości.
Zapraszam do lektury- na pewno nie zaszkodzi :)
Problemy z wątrobą tworzy szereg jednostek chorobowych. Pożywienie i dieta jest bardzo ważne, zarówno w profilaktyce jak i we wspomaganiu leczenia dolegliwości.
Dieta zależy przede wszystkim od stopnia
niedożywienia pacjenta, objawów wątrobowych, oraz stanu pęcherzyka żółciowego i
trzustki.
Jeżeli masz problemy z
wątrobą: (za Gillian McKeith)
- Unikaj kofeiny, alkoholu, sztucznych barwników, konserwantów, leków, nikotyny i słodzików
- Zaczynaj dzień od wypicia letniej wody z cytryną
- Unikaj smażonych i ciężkich potraw
- Uważaj na grejpfruty gdy spożywasz jakieś leki- synergizm działania
- Pij soki warzywne oraz herbatę z mniszka lekarskiego i pokrzywy
- Chodź spać nie później niż o 23.00. Wątroba najbardziej aktywna jest od 23.00 a 3.00
- Pij soki warzywne z buraka i marchwi.
- Winogrona oczyszczają krew i mają właściwości przeciwzapalne
- Używaj liści mięty i oregano do potraw, bo wpływają korzystnie na trawienie tłuszczu
- Dieta właściwa opiera się na dużej ilości białka, z ograniczeniem błonnika z nasion. Tłuszcze należy spożywać w normie jednak konkretne ich rodzaje i jakość.
Białko
W diecie zwiększa się spożycie pełnowartościowego białka pochodzącego
z produktów takich jak: mleko, twaróg, jogurt, kefir, ryby, drób, ogranicza się
natomiast spożycie mięs czerwonych (wołowina, cielęcina).
Tłuszcze
W zależności od objawów i nasilenia
choroby, tłuszcze łatwostrawne tj. masło, śmietanka, oliwa z oliwek, margaryny
miękkie, są dobrze tolerowane. Odpowiednia ilość białka w diecie zabezpiecza
wątrobę przed odkładaniem się w niej tłuszczu.
Tłuszcze stosowane do smażenia nie są
wskazane. Podaje się je na surowo do gotowych potraw. Stosujemy masło,
oliwę z oliwę, olej rzepakowy i słonecznikowy
Zabrania się natomiast spożywania
tłuszczów takich jak : smalec, słonina, łój.
U chorych u których występuje tak zwane
„gorzkie odbijanie” tłuszcze nawet w podstawowej gramaturze (1g/kgmc) nie są
wskazane. Gdy występują wzdęcia lub zaparcia czy silne biegunki, należy
zmniejszyć ilość tłuszczu o połowę (30-50g) z czego 20g powinno pochodzić z
produktów białkowych.
Węglowodany
Zaleca się ograniczenie spożywania cukrów prostych, zawartych zarówno w cukrze do słodzenia, jak i słodyczach.
Węglowodany
Zaleca się ograniczenie spożywania cukrów prostych, zawartych zarówno w cukrze do słodzenia, jak i słodyczach.
Z cukrów prostych najbardziej poleca się fruktozę
występującą w miodzie i owocach. Można jej spożyć do 30 g dziennie.
Jeżeli pacjent cierpi na biegunki i wzdęcia, powinien uważać
i zmniejszyć spożycie błonnika pokarmowego z kasz, płatków i pieczywa ciemnego.
Z uwagi na wzdęcia ogranicza się również zjadanie warzyw kapustnych,
strączkowych, cebulowych, buraków, gruszek, czereśni i śliwek.
Zaleca się spożywanie witamin A, C, K
oraz z grupy B.
Witamina A i K rozpuszczalne są w
tłuszczach i nie powinno się ich przedawkować gdyż zostają one kumulowane.
Należy spożywać je z pożywieniem i unikać suplementowania.
WITAMINA A ( za T.Korab)
Występuje w produktach zwierzęcych takich
jak : tłuszcze rybie (tran), wątroba, mleko, śmietanka, masło, żółtka jaj, oraz
w produktach roślinnych, głównie w zielonych i żółtych warzywach (marchewka, pomidory,
zielona sałata, pietruszka, dynia, brzoskwinie) – w postaci karotenu, który
jest prowitaminą wit. A.
WITAMINA C
Najbogatszym źródłem wit. C są świeże
warzywa i owoce (owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, maliny, truskawki,
agrest, kiwi, owoce cytrusowe, pomidory, kalafiory, zielona pietruszka).
Owoce stosuje się w postaci przecierów
lub soków, pomidory należy jeść bez skórki i pestek.
WITAMINA K
Źródłem wit. K są zielone warzywa
liściaste, pomidory, truskawki oraz produkty zwierzęce - wątroba.
WITAMINY Z GRUPY B
Występują one w produktach takich jak:
mięso, podroby, nabiał, ryby, jaja, produkty zbożowe –kasze, płatki. Dobrym
źródłem witamin z tej grupy są drożdże piwne.
Powyższe materiały pochodzą ze sprawdzonych źródeł- z moich notatek, z dwóch książek i z doświadczenia z klientami. Pamiętajcie, że każdy organizm jest inny, ale stosując powyższe porady każdy z Was może zapobiec problemom:)
Oj, mi się te informacje bardzo przydały. :)
OdpowiedzUsuńja jestem po przebytym WZW B :( staram się uważać na dietę i wątrobę hoć alkohiol czasem bierze górę :/
OdpowiedzUsuńu mnie podejrzewaja, ze cos z watroba nie tak, wiec artykul bardzo przydatny.
OdpowiedzUsuńO wielu zdrowotnych właściwościach oleju rzepakowego i innych tłuszczów roślinnych słyszałam, ale zdziwiło mnie, że przy problemach z wątrobą można jeść masło, które przecież jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego i podwyższa poziom cholesterolu.
OdpowiedzUsuń